Marionetten Theater (2019)

Marionettentheater

Digitale impressie:

Compositie opgedragen aan VIJF, een ensemble dat gedragen wordt door vijf bevlogen dames op fluit, hobo, fagot, viool en harp. 

In een marionettentheater hangen de poppen aan dunne draden. Zij komen tot leven doordat zij bewogen worden door een mens, een bezielende kracht die daar boven staat. Wat ons mensen onderscheidt van marionetten is onze eigen wil. Deze maakt het ons mogelijk zelf keuzes te maken en te besluiten onze eigen weg te gaan. Daarom dragen we in zelf-autoriteit de verantwoordelijkheid voor ons eigen handelingsleven. 

De ironie is dat de context vaak bepalend is voor de wijze waarop wij vrij kunnen handelen, of niet. In het laatste geval voelen wij ons soms een marionet in een groter spel dat wij doorgaans het dagelijks leven noemen. Het leven dat ons soms een werkelijkheid schetst als een theater waarin wij mogen acteren. Als marionetten?

Dat bepalen we gelukkig nog altijd zelf, maar de acteurs in dit theater zetten ons wel een spiegel voor, waardoor we hopelijk meer inzicht krijgen in het beweeg van de wereld en van ons zelf: Zelfkennis. Zelfbewuste kennis die weer kan leiden tot hogere wijsheid.  ‘Mens ken uzelf’ sierde het opschrift van de toegang tot de Tempel van Apollo in Delphi, ‘in waarachtige verhouding tot de wereld die u omringt,‘ mag je er stilzwijgend aan toevoegen. 

Situaties en voorvallen lijken vaak op elkaar. Maar de context bepaalt de mis-en-scene. Een zelfde melodie die in een andere context anders klinkt maakt dat de harmonie verandert. Of is het andersom? De harmonie die achter de schermen wordt bepaald door de hoofdrolspeler en zijn spel bepaalt hoe de melodie klinkt. 

Veel plezier met Vijf, met Marionetten Theater! 

Ad de Jong

Berkel-Enschot, 13 april 2019    

    info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2020