Storia nel Rinascimento (2017)

Storia nel Rinascimento

                                                                               

compositie voor blaaskwintet (quintetto di fiati)            

                      1. Storia nel Rinascimento

                       2. Ricordo di Firenze

                      3. Gemelaggio

Deze compositie verklankt een sprong in de geschiedenis, naar het tijdperk dat bekend staat onder de naam Renaissance, het Rinascimento in het Italiaans, dat reeds in de 14e eeuw manifest werd in Florence.  Er waaide als het ware een nieuwe wind door Toscane dat culmineerde in het Concilie van Florence (1439-1443) waarin de Romeinse en de Byzantijnse kerk toenadering zochten tot elkaar teneinde de gelederen te sluiten tegen de oprukkende Islam. De spin-off van dit concilie was enorm. Oude Griekse en Egyptische denkwijzen werden vertaald en dus ontsloten voor iedereen die het maar horen wilde. Dit resulteerde in een herleving van oude geschriften en kunsten, en tot het vernieuwen daarvan. Door een praktische toepassing in maatschappelijke, sociale, religieuze en  culturele zin was deze nieuwe wind voelbaar voor alle lagen van de  bevolking in Florence en daarbuiten. 

Zelfs nu nog kom je zintuigen tekort om alles te bevatten waarom juist deze plek een bezoek meer dan waard maakt. Zelfs met alle verworvenheden van nu is een terugblik in de tijd van de Wedergeboorte indrukwekkend! 

Qua klank schiet ik flitsend door de muziekgeschiedenis. Van middeleeuwse eenstemmigheid, via renaissance bourdonklanken naar barok-achtige meerstemmigheid komen we in de harmonieën van deze tijd: we blikken terug in de tijd met de oren en ogen van nu. Het metrum is even complex als in de middeleeuwen en wordt ook nu nog als swingend ervaren. Het temperament doet denken aan de Italiaanse Saltarello en Tarantella. Qua sfeer roept het de vrolijkheid, het blije gevoel op dat het gevoel wat ons tijdens ons verblijf in Florence vergezelde goed weerspiegelt.

       info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2020