Hommage à la Bretagne (2014) 

IMG_1267

                                                                             

   Symfonie-orkest, koor (SATB), bas-bariton solo  (± 6 min.)

   Tekst: Anjela Duval (1905-1981)

Live impressie van de première in de kathedraal van Dol de Bretagne (F)

m.m.v. Ton de Kort (zang), CMD o.l.v. Paul van Gulick.

Deze ode aan Bretagne is geschreven voor Bas-Bariton en Symfonieorkest en koor heeft direct met mijn vakantieverblijf in Bretagne te maken en meer nog met de concertreeks van het CMD in de omgeving van Vitré.

De compositie is opgedragen aan Ton de Kort met wie ik een plezierig contact heb gekregen tijdens de CMD-weken in Frankrijk. Zijn innemende, sympathieke persoonlijkheid en zijn indrukwekkende optredens in tal van solo’s tijdens de concerten hebben mij geïnspireerd om aan hem muziek op te dragen.

De bezetting van dit werk is in principe enkelvoudig gedacht bij de houtblazers behalve de fluitpartij. Een van de fluitisten speelt de piccolo. Bij het koper heb ik een dubbele bezetting gedacht voor de hoorns en de trombones.

In Bretagne ademt voor mij nog steeds de Keltische cultuur. Vandaar dat dit muziekwerk een onmiskenbaar Keltisch stempel draagt.

Ik heb twee thema’s verwerkt in deze compositie, te weten:

          Karantez Ar Vro en Brogaz Ma Zadou.

De tekst van mijn compositie komt rechtstreeks uit Karantez Vro, geschreven door Anjela Duval (1905-1981). Zij heeft deze tekst geschreven in het Keltisch en vanuit het gezichtspunt van een vrouw. In tegenstelling tot Duval heb ik de tekstvertaling in het Frans gebruikt en omgebogen naar het uitgangspunt van een man.

In het kort komt het hierop neer dat een man moet kiezen tussen twee geliefden:

Zijn geliefde Bretagne en een geliefde vrouw die de wijde wereld in wil. De man kiest voor zijn geliefde vaderland, en laat daarvoor de liefde voor een vrouw varen. Uiteraard wordt bezongen waarom deze man Bretagne zo aantrekkelijk vindt. Deze liefdesverkla-ring is feitelijk een ode aan Bretagne.

De tekst is al op muziek gezet door de Bretons-Keltische groep Gwarlarn. Deze melodie heb ik gebruikt vanwege de eenvoud en de schoonheid.

Het tweede thema is Bro Goz Ma Zadou, het officieuse volkslied van Bretagne.

Bij het horen van deze melodie zal het hart van iedere Bretonner sneller gaan kloppen vanwege zijn Keltisch roots. Zijn inborst weet zich betrokken bij Breizh, de Keltische naam voor Bretagne.

Berkel-Enschot 14 augustus 2014

Live impressie van de première in de kathedraal van Dol de Bretagne (F)

m.m.v. Ton de Kort (zang), CMD o.l.v. Paul van Gulick:

       info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2020